جراحی سرپایی

جراحی

جراحی یا در اصطلاح لاتین Surgery (سرجری) بخشی از علم پزشکی می باشد. چه جراحی سرپایی چه بستری، که طی آن برش در اعضاء و بافت ها صورت می گیرد. سپس دستکاری این بافت ها و جوارح به تشخیص، درمان و یا بهبود عملکرد این اعضاء منجر خواهد شد. فردی که جراحی می کند را جراح (Surgeon) می نامند و در لغت کاری که در جراحی صورت می گیرد را عمل جراحی (Surgical operation) می گویند.
جراح واژه ای است که برای پزشک به کار برده می شود. هر چند امروز به دندانپزشکان و حتی دامپزشکانی که جراحی انجام می دهند نیز جراح می گویند.

جراحی سرپایی

جراحی سرپایی به عمل جراحی گفته می شود که بعد از آن لازم نباشد بیمار در کلینیک یا بیمارستان بستری شود، این عمل ها بیهوشی ندارند و نهایتاً با یک بی حسی موضعی انجام می شوند. برای مثال، بسیاری از جراحی ها اورولوژی سرپایی می باشند کیفیت اتاق عمل از لحاظ تجهیزات، بهداشت، تخصص اعضای اتاق عمل و سایر پارامترهای جراحی باید مانند یک عمل جراحی بزرگ باشد. علاوه بر اینها بایدهماهنگی با نزدیکترین بیمارستان جامع نزدیک به کلینیک نیز وجود داشته باشد، تا هنگام بروز مشکل و نیاز بیمار به مراقبت های ویژه، سریعاً بیمار به بیمارستان اعزام شود.

بیهوشی یا بی حسی موضعی

بیهوشی و بی حسی موضعی دو شیوه بسیار رایج برای آماده سازی بیمار برای عمل جراحی می باشد. اینکه کدام یک از این دو روش بهتر می باشد، کاملاً بسته به نوع جراحی و حتی شایط فیزیکی و روحی خود بیمار، توسط پزشک جراح انتخاب می شود. دربسیاری از نقاط بدن مانند صورت و یا قفسه ی سینه استفاده از بی حسی موضعی می تواند صدمات جبران ناپذیری به بیمار وارد کند. هر جند به صورت خیلی کلی می توان گفت که بی حسی بهتر از بیهوشی است. اما به هیچ عنوان به طور قطع نمی توان گفت که کدامیک بهترند، چراکه بسته به شرایط وتشخیص پزشک دارد.

 انواع بیهوشی در عمل جراحی سرپایی

هنگامی که بیمار به دلیل جراحت و یا بیماری تحت عمل جراحی سرپایی قرار می‌گیرد از داروهای بیهوشی استفاده می کنند. داروهای بیهوشی عصب‌ها را در مرکز درد، در طی عمل جراحی مسدود می‌کنند.

چهار نوع از بیهوشی در عمل جراحی سرپایی مورد استفاده قرار می‌گیرد:

  • بیهوشی مانیتورینگ درون وریدی (Monitored anesthesia care (IV) sedation)
  • بیحسی منطقه‌ای (Regional anesthesia)
  • بیهوشی عمومی (General anesthesia )
  • بیحسی موضعی (Local anesthesia)

فواید جراحی سرپایی

هر بیمار سریع تر به سر کار و فعالیت خود برگردد، از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر است. زمان کوتاه جدایی از محیط زندگی بکمک جراحی سرپائی، اهمیت ویژه ای در اطفال و افراد مسن دارد. زیرا سبب کاهش مشکلات روحی و رفتاری پس از عمل ناشی از اضطراب به علت جدایی، محیط نا آشنا و اقدامات معمول نامآنوس با فرد می شود.

انواع جراحی‌ سرپایی

  1. کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی
  2. جراحی تعویض مفصل ران و زانو
  3. اسکلروتراپی یا ترمیم عروق
  4. لیپوماتیک غبغب
  5. لوزه برداری
  6. وازکتومی 
  7. بلفاروپلاستی
  8. سپتوپلاستی 
  9. و غیره…

چه زمانی از جراحی سرپایی می‌توان به خانه بازگشت؟

در هر یک از مراکز درمانی مثل کلینیک، بیمارستان و مطب که جراحی های سرپایی انجام می‌دهند برای ترخیص بیمار قوانین و مقررات  خاص خود را دارند که باید با دقت بررسی شوند و طبق ان قوانین مرخص شوند. برای مثال:

  • توان غذا خوردن و آشامیدن
  • داشتن علائم حیاتی ثابت 
  • راه رفتن بدون کمک دیگری
  • توان خالی کردن مثانه

فواید جراحی سرپائی

بیماران سریع تر به سر کار و فعالیت خود بر می گردند و از لحاظ اقتصادی به صرفه تر می باشد. یک جایگزین جراحی همان_روز ، پذیرش برنامه ریزی شده طی شب در بیمارستان برای جراحی است. این رویکرد ( پذیرش AM، ساعت۲۳، اقامت کوتاه، آمدورفت) اغلب به عنوان جراحی سرپائی طبقه بندی شده و بسیاری از فواید آن را در بر دارد.

ملاحظات مرتبط با پزشک ،بیمار و خانواده با توجه به توانایی اداره عوارض بیهوشی یا عمل جراحی در دوره اولیه بعد از عمل ارتقاء می یابد. زمان کوتاه جدایی از محیط زندگی با کمک جراحی سرپائی، اهمیت خاص در اطفال و سالمندان دارد. به دلیل این که  موجب کاهش مشکلات روحی و رفتاری پس از جراحی ناشی از اضطراب به علت جدایی، محیط ناآشنا و اقدامات معمول با فرد می شود. دکتر نامداری جراح زیبایی در کرج است که انواع جراحی ها از جمله جراحی های سرپایی را انجام می دهد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 4.5]
این پست توصیه می شود

نظرات