لاپاراسکوپی کیسه صفرا 

لاپاراسکوپی کیسه صفرا روشی است که به عنوان جراحی کم تهاجمی شناخته می ‌شود، شامل چندین برش کوچک در شکم است. پزشک از طریق این برش‌ ها، ابزار های جراحی باریک و یک دوربین کوچک (لاپاراسکوپ) را وارد شکم می کند. به کمک تجهیزات به اندام مورد نظر دسترسی پیدا کرده و جراحی را انجام می دهد. این روش درد کمتری پس از عمل دارد.

علت ایجاد سنگ صفرا و عوامل خطر زا

علت ایجاد سنگ صفرا هنوز کاملا شناخته شده نیست اما تصور می‌شود علت تشکیل سنگ در کیسه و یا مجاری صفراوی ناشی از برهم خوردن ترکیبات موجود در صفرا است. تحقیقات نشان می‌دهد که در ۸۰% موارد علت تشکیل این سنگ ها افزایش مقدار کلسترول داخل صفرا است و در ۲۰% موارد علت تشکیل سنگ های صفرا مشکلات ساختاری یا انسداد در مسیر خروج صفرا می‌باشد. عوامل متعددی از جمله مصرف برخی داروها ، سوابق خانوادگی و ژنتیک، کاهش و افزایش وزن شدید و نیز برخی مشکلات کبدی می‌تواند احتمال سنگ صفرا را افزایش دهد. به طور کلی افراد زیر در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا می‌باشند:

  1. زنانی که از داروهای ضد بارداری دارای استروژن و پروژسترون استفاده میکنند.
  2. افرادی که اخیرا دچار کاهش وزن شدید شده اند
  3. بیماری که به سیروز کبدی و هپاتیت پیشرفته مبتلا هستند
  4. افرادی که به بیماری سندرم روده تحریک‌پذیر و بیماری کرون مبتلا میباشند.
  5. کسانی که یکی از اعضای درجه یک خانواده آنها به سابقه ابتلا به سنگ کیسه صفرا را دارد.
  6. افرادی که برای مدت طولانی تحت درمان با سفتریاکسون بوده اند.

جراحی کیسه ی صفرا

جراحی کیسه صفرا، که به عنوان کوله‌سیستکتومی شناخته می ‌شود؛ یک عمل جراحی رایج است که برای برداشتن کیسه صفرا انجام می ‌گیرد. کیسه صفرا، اندام کوچکی زیر کبد است که در ذخیره و تمرکز صفرا، ماده‌ای که از کبد ترشح شده و به هضم چربی‌ها کمک می‌کند؛ نقش دارد. این جراحی معمولا زمانی توصیه می‌ شود که سنگ کیسه صفرا با ایجاد التهاب، یا دیگر مشکلات مرتبط با کیسه صفرا باعث درد، یا دیگر علائم ناراحت‌کننده شوند. جراحی کوله‌ سیستکتومی می ‌تواند به صورت باز یا با جراحی لاپاروسکوپیک، که کم تهاجمی‌تر است؛ انجام شود.

پس از حذف کیسه صفرا، صفرا مستقیما از کبد به روده کوچک منتقل می‌شود. بیشتر افراد می ‌توانند بدون کیسه صفرا، یک زندگی طبیعی داشته باشند؛ اما در برخی موارد، تغییراتی در رژیم غذایی لازم است. همیشه قبل از تصمیم‌گیری در مورد این موضوع با پزشک خود مشورت کنید؛ تا مطمئن شوید که این روش بهترین گزینه، با توجه به شرایط شماست. برای دریافت نوبت ویزیت با دکتر واثقی، متخصص و جراح لاپاروسکوپی و گوارش، از طریق شماره های زیر اقدام به رزرو نوبت کنید.

دلایل جراحی کیسه صفرا 

جراحی کیسه صفرا (کوله‌سیستکتومی) معمولاً به دلایل زیر انجام می‌شود:

  1. سنگ‌های کیسه صفرا (کلوله‌لیتاز): سنگ‌های صفراوی شایع‌ترین دلیل برای جراحی کیسه صفرا هستند. این سنگ‌ها می‌توانند باعث درد شدید (کولیک صفراوی) و عوارض جدی مانند التهاب کیسه صفرا (کوله‌سیستیت)، پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) و التهاب مجرای صفراوی (کلانژیت) شوند.
  2. التهاب کیسه صفرا (کوله‌سیستیت): زمانی که کیسه صفرا ملتهب می‌شود، معمولاً به دلیل انسداد مجرای کیسه صفرا توسط سنگ‌های صفراوی، نیاز به جراحی برای برداشتن کیسه صفرا ایجاد می‌شود.
  3. پولیپ‌های کیسه صفرا: اگر پولیپ‌های کیسه صفرا بزرگتر از ۱ سانتیمتر باشند یا رشد سریع داشته باشند، ممکن است به دلیل احتمال تبدیل به سرطان، جراحی برای برداشتن کیسه صفرا توصیه شود.
  4. سرطان کیسه صفرا: در موارد نادر، سرطان کیسه صفرا ممکن است باعث نیاز به جراحی فوری برای برداشتن کیسه صفرا و احتمالاً بخش‌های دیگر از سیستم گوارش شود.
  5. دیگر مشکلات مرتبط با کیسه صفرا: مشکلات دیگر مانند دیسکینزی صفراوی (اختلال در عملکرد حرکتی کیسه صفرا) یا انسداد مجرای صفراوی ممکن است باعث توصیه به جراحی کیسه صفرا شوند.

 

لاپاراسکوپی کیسه صفرا
لاپاراسکوپی کیسه صفرا

جراحی لاپاراسکوپی برای چه بیماری هایی مورد استفاده قرار می گیرد:

روش های جراحی کیسه ی صفرا

کیسه صفرا به‌طور کلی به دو روش جراحی باز و لاپاروسکوپی کیسه صفرا انجام می‌شود. در روش باز با برش پوستی معمولاً زیر دنده‌ها در سمت راست، کیسه صفرا و سنگ‌ها خارج می‌شود.

در روش لاپاروسکوپی چند سوراخ کوچک حدود ۱ تا ۱٫۵ سانتی‌متری در پوست شکم ایجاد شده و عمل جراحی از این طریق انجام می‌شود.

عمل جراحی کیسه صفرا خصوصاً در بین خانم‌ها بسیار شایع است و با انجام این عمل جراحی علاوه بر از بین بردن درد، از بروز عوارض ذکر شده و همچنین سرطان کیسه صفرا جلوگیری می‌شود.

نکاتی برای داشتن عمل لاپاراسکوپیک راحت با خطرات و عوارض کمتر

پیروی از این اقدامات می ‌تواند به کاهش خطر عوارض و افزایش سرعت بهبودی پس از جراحی کمک کند. همیشه توصیه ‌های پزشک خود را دنبال کنید و در صورت داشتن هرگونه سؤال یا نگرانی، پیش از جراحی آنها را مطرح نمایید.

ریسک‌ جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا

هر روش جراحی برخی از خطرات و عوارض مهم را حمل می‌کند، اما عوارض معمولاً برای کولسیستکتومی لاپاروسکوپی نادر هستند. پزشک شما یک معاینه فیزیکی کامل انجام داده و سابقه پزشکی را قبل از انجام عمل جراحی بررسی می‌کند. این حالت به کم کردن خطرات کمک می‌کند. خطرات حذف لاپاراسکوپی کیسه صفرا عبارت‌اند از:

آلرژیک یا واکنش جانبی به بیهوشی یا داروهای دیگر
خون‌ریزی
لخته شدن خون
آسیب به عروق خونی
مشکلات قلب، مانند ضربان قلب سریع
عفونت
آسیب به مجرای صفراوی، کبد یا روده کوچک
پانکراتیت

سوالات متداول

  1. جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا چیست؟
    جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا (Laparoscopic Cholecystectomy) یک روش جراحی است که برای برداشتن کیسه صفرا (زنجیری) استفاده می‌شود. در این روش، تعدادی سوراخ کوچک در ناحیه شکم ایجاد می‌شود و از طریق آنها ابزارهای کوچکی به داخل شکم وارد می‌شوند تا کیسه صفرا برداشته شود.
  2. چه مواردی نیاز به جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا دارند؟
    مواردی که ممکن است نیاز به جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا داشته باشند عبارتند از:
  1. آیا جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا خطرناک است؟
    جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا یک روش جراحی روتین و روشنگر است که توسط جراحان ماهر انجام می‌شود. اما همانند هر عمل جراحی دیگری، ممکن است عوارض و خطراتی نیز وجود داشته باشد. این عوارض ممکن است شامل خونریزی، عفونت، لخته خونی، ترشح صفرا از جای عمل و آسیب به اندام‌های اطراف باشد. اما خطرات جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا معمولاً کمتر از روش باز (جراحی با برش بزرگ) است.
  2. چه مدت زمانی برای بازگشت به فعالیت‌های روزمره نیاز است؟
    زمان بازگشت به فعالیت‌های روزمره پس از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا ممکن است با توجه به میزان تحمل بدن و نوع شغل یا فعاعیتی که دارید متفاوت باشد. اما بطور کلی، بعد از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا، بیشتر افراد در عرض یک هفته به فعالیت‌های روزمره خود بازمی‌گردند. اما در صورتی که شغل یا فعالیت شما نیاز به فعالیت بدنی سنگین داشته باشد، ممکن است زمان بازگشت به فعالیت کمی بیشتر باشد.
  3. آیا عمل لاپاراسکوپی دردناک است؟
    عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا در بیماران عموماً با بی حسی عمومی یا موضعی انجام می‌شود، بنابراین در حین عمل شما درد نخواهید داشت. اما پس از عمل ممکن است درد و ناراحتی در ناحیه شکم، شانه یا سردرد به عنوان عوارض عمومی رخ دهد. اکثر افراد این دردها را با مصرف داروهای درد آرام‌بخش مدیریت می‌کنند.
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان